Menu

Wat is passend toewijzen?

Met passend toewijzen wil de overheid voorkomen dat huurders met een lager inkomen in een te dure huurwoning wonen.

Veelgestelde vragen

Wat is het maximum inkomen om voor een woning in aanmerking te komen?

We wijzen ten minste 90 procent van onze vrijgekomen sociale huurwoningen toe aan huishoudens met een gezinsinkomen tot € 39.055,-. De overige 10 procent van de woningen mogen we toewijzen aan woningzoekenden met een hoger inkomen tot € 43.574. Verdienen jij en je eventuele partner meer dan € 43.574,- dan kom je niet in aanmerking voor een van onze woningen. 

Wat is een inkomensverklaring en hoe kom ik er aan?

Je inkomensverklaring is een verklaring van de Belastingdienst over de hoogte van je jaarinkomen. Op de inkomensverklaring staat het bruto jaarinkomen. Je kunt deze eenvoudig downloaden via de Belastingdienst met je DigiD. Telefonisch aanvragen kan ook kosteloos via telefoonnummer (0800) 0543. Je hebt dan wel je Burgerservicenummer nodig. Het duurt minimaal vijf werkdagen voordat je de inkomensverklaring ontvangt als je de verklaring telefonisch aanvraagt.

Hoelang duurt het voordat ik in aanmerking kom voor een woning?

We wijzen een woning toe aan degene met de langste zoekduur. Dit is de tijd die je bij ons in staat ingeschreven als woningzoekende. Hoelang het precies duurt voordat je in aanmerking komt voor een woning is lastig in te schatten, omdat dit verschilt per soort woning, buurt en woonplaats.

Hoe kan ik mij inschrijven als woningzoekende?

Je schrijft je in via ons klantportaal Mynhus. Hier maak je zelf een inlognaam en wachtwoord aan. Daarna ontvang je van ons een bevestiging van je inschrijving via de mail. Je kunt vervolgens inloggen en reageren op ons woningaanbod.

Een woning die bij je inkomen past

Dit betekent dat we de goedkoopste woningen verhuren aan mensen met de laagste inkomens. En dat we de huizen met een hogere huurprijs beschikbaar stellen aan mensen met een hoger inkomen.

Zo kom je in aanmerking voor een woning die past bij je inkomen en de grootte van je huishouden.

Voor welke woning kom je in aanmerking?

In het volgende schema lees je voor welke woningen je met jouw inkomen in aanmerking komt. 

Geldige inkomensverklaring

Kom je in aanmerking voor een woning? Voordat we de woning definitief aan je toewijzen, kijken we naar je inkomen en de grootte van je huishouden. Je inkomen controleren we aan de hand van een actuele inkomensverklaring. Deze regel je eenvoudig bij de Belastingdienst met je DigiD.

Zonder geldige inkomensverklaring kunnen we je geen woning toewijzen. Zorg daarom dat je de inkomensverklaring op tijd hebt geregeld.

Snel contact?
We staan je graag te woord.